Met meer dan 1,3 miljard gebruikers per maand kan Facebook Messenger een onschatbare Facebook-functie voor jouw bedrijf zijn. Vooral als je bedenkt dat veel mensen het al gebruiken om regelmatig contact te maken met merken en bedrijven.

Volgens een onderzoek in opdracht van Facebook heeft 61% van de Europese consumenten in de afgelopen drie maanden een app voor dagelijkse berichtenuitwisseling gebruikt om met een bedrijf te communiceren. Geen wonder dat merken nu al gebruik maken van Facebook Messenger om regelmatig contact te maken met hun klanten en elke maand 20 miljard berichten uitwisselen.

Gebruik Facebook Messenger effectiever door de belangrijkste voordelen en best practices van dit chatplatform te begrijpen.

61% van Europese consumenten gebruikt dagelijks een messenger-app om met bedrijven te communiceren.

Voordelen van Facebook Messenger voor bedrijven

Facebook Messenger kan een cruciale rol spelen in jouw Facebook-marketingstrategie als je weet hoe je deze op de juiste manier moet gebruiken. Bekijk de belangrijkste voordelen van Facebook Messenger voor bedrijven, zodat je begrijpt hoe je er het beste van kunt maken:

1. Genereer hoogwaardige leads met Facebook Messenger

Er zijn verschillende redenen waarom mensen contact met je opnemen via Facebook Messenger. Sommigen komen naar je toe met een probleem voor de klantenservice, terwijl anderen meer willen weten over jouw product of dienst. Ongeacht het scenario, er ontstaan ​​kansen voor jouw bedrijf om speciale aanbiedingen, nieuwe producten en diensten en meer te volgen.

Gratis tips om Facebook Messenger zakelijk te gebruiken

Met andere woorden, je kunt leads genereren via Facebook Messenger. Bovendien zijn de leads die je via Facebook Messenger binnenkrijgt bijzonder hoog, omdat ze al bekend zijn met jouw bedrijf en al interesse hebben getoond in jouw producten en services.

Als alternatief kun je ook advertenties instellen die mensen naar Messenger leiden en deze omzetten in waardevolle leads. Hierdoor kunnen potentiële klanten onmiddellijk in contact komen met vertegenwoordigers om beter te begrijpen hoe het product hen van dienst is. Voor One Doc Laser & Aesthetic resulteerde dit in 47% meer ontvangen berichten in vergelijking met een vorige campagne.

Om deze social media strategie te laten werken, moet je er rekening mee houden dat je een zeer aantrekkelijke Facebook-advertentietekst moet maken die potentiële klanten aantrekt en ervoor zorgt dat ze op de Messenger-button willen klikken.

2. Bied een uitzonderlijke online klantenservice

Een van de beste manieren om Facebook Messenger voor bedrijven te gebruiken, is door klantenservice en ondersteuning te bieden. Uit een ander Facebook-onderzoek bleek dat 83% van de Europese consumenten een bedrijf een bericht stuurt om te vragen naar producten of diensten. En 76% doet dit specifiek om ondersteuning te krijgen voor een product of dienst.

Facebook Messenger biedt jouw klanten dus een gemakkelijke manier om je een bericht te sturen voor vragen of hulp bij hun problemen. Dit geeft jou de mogelijkheid om een uitzonderlijke online  klantenservice te bieden door middel van gepersonaliseerde interacties en snelle oplossingen.

Bovendien kun je Facebook Messenger ook gebruiken om andere soorten ervaringen te bieden die jouw klanten nog meer zullen verrassen. KLM gebruikt het bijvoorbeeld om klanten instapkaarten, incheckmeldingen en updates over hun vluchtstatus te geven.

In combinatie met de toevoeging van een knop “Bericht verzenden” voor eenvoudigere communicatie, kon de luchtvaartmaatschappij een hogere gemiddelde Net Promoter Score (NPS) op Messenger zien dan het oorspronkelijke doel was.

3. Maak transacties mogelijk voor een betere ervaring

Uit het eerder geciteerde Facebook-onderzoek bleek ook dat 75% van de Europese consumenten een bedrijf een bericht stuurde om een ​​aankoop of reservering te doen. Als de juiste chat-flow is ingesteld, kan een klant contact opnemen met een bedrijf om een ​​aantal vragen te stellen en vervolgens gemakkelijk iets kopen of een reservering maken nadat hij de antwoorden heeft gekregen. Deze naadloze ervaring zal wonderen doen op het gebied van jouw klanttevredenheid en conversies.

Maak van de gelegenheid gebruik om transacties via Facebook Messenger mogelijk te maken en zorg voor een betere winkelervaring. Als je een service verkoopt of als je product een langere verkoopcyclus heeft, kan Facebook Messenger je helpen gepersonaliseerde contactpunten te creëren en meer conversies te genereren.

Kiehl’s, het luxe schoonheidsmerk, was in staat om Facebook Messenger-bots voor bedrijven te gebruiken om de conversiekring voor hun sociale aanwezigheid in Vietnam te sluiten. Het merk heeft een chatbot op Messenger opgezet om vragen te beantwoorden en klanten te helpen door producten heen te bladeren. Dit resulteerde in een omzetstijging van 22% in vergelijking met de verkoop tijdens de periode dat deze campagne niet live stond.

4. Bouw vertrouwen op met jouw merk

De mogelijkheid om rechtstreeks met een merk te praten, kan klanten meer vertrouwen geven voordat ze een aankoop doen. Met Facebook Messenger kun je een directe communicatielijn openen tussen jouw bedrijf en jouw klanten, waardoor er meer transparantie en een betere verbinding is. Facebook ontdekte zelfs dat 69% van de Europese consumenten meer vertrouwen heeft in een merk als ze kunnen chatten.

Praktische tips om Facebook Messenger zakelijk te gebruiken

Weten wáárom je Facebook Messenger voor zakelijk gebruik moet gebruiken, is niet voldoende; je moet ook het potentieel ervan maximaliseren met behulp van de volgende best practices:

1. Reageer snel

Een snelle reactie kan de klantervaring op Facebook Messenger maken of breken. Volgens een onderzoek van HubSpot verwachten consumenten doorgaans dat bedrijven binnen 10 minuten of minder reageren op een livechat. Dit is veel sneller dan de respons van 1 uur die wordt verwacht op typische sociale mediakanalen. Het is dus cruciaal dat je Facebook Messenger voor bedrijven gebruikt om jouw klanten snelle en relevante antwoorden te geven op vragen over verkoop en ondersteuning.

Het is niet altijd mogelijk dat medewerkers je chat 24/7 “bemannen”. In plaats daarvan kun je ook een Facebook Messenger-bot voor bedrijven opzetten om op elk moment van de dag basisproblemen op te lossen. Door sommige aspecten van jouw sociale media te automatiseren, kun je gesprekken efficiënt beheren zonder kosten te maken. Naast de problemen die een chatbot niet kan oplossen, kun je een chat flow maken om tijdens werkuren een follow-up met een collega te plannen.

Flow.ai biedt een uitgebreide Bots Builder die gemakkelijk te gebruiken en in te stellen is, zelfs als je helemaal nieuw bent in de scene. De tool helpt je de reis van de klant te visualiseren wanneer ze communiceren met je Facebook Messenger-bot. Ontwerp je bot visueel. Ga verder dan simpele FAQs en maak dynamische, geïntegreerde oplossingen.

Bekijk hieronder de webinar van Flow.ai waarin ze uitleggen hoe makkelijk het is om een chatbot te bouwen.

2. Houd dingen persoonlijk

Je biedt een persoonlijke ervaring wanneer je klanten bij naam begroet, en je kunt de personalisatie verbeteren door hun eerdere gesprekken met jouw bedrijf naadloos voort te zetten. Door dit type personalisatie aan te bieden via Facebook Messenger, kun je een uitzonderlijke klantervaring bieden.

3. Behoud de stem van je merk

De stem van je merk moet niet alleen gelden voor jouw sociale berichten en e-mails; het moet consistent zijn in alle merkcommunicatie. Dat geldt ook voor jouw gesprekken via Facebook Messenger. Zorg er dus naast het trainen van jouw webcare-medewerkers voor dat jouw chatbot-reacties ook overeenkomen met jouw merkstem.

Start vandaag nog met Facebook Messenger voor bedrijven

Gezien het potentieel om de klantervaring te verbeteren en de verkoop te stimuleren, is het gebruik van Facebook Messenger zinvol voor alle branches. En ik als Social Media Mannetje help je bij het aanpakken van de uitdagingen van het opzetten van Facebook Messenger-bots en het leveren van gepersonaliseerde ervaringen. Vergeet het niet om mij te bellen wanneer je hiermee aan de slag wilt!

Consumenten zijn ongeduldig

  • 82% van de consumenten vindt een “onmiddellijke” reactie belangrijk of erg belangrijk wanneer ze een marketing- of verkoopvraag hebben.

  • 90% van de consumenten vindt een “onmiddellijke” reactie belangrijk of erg belangrijk wanneer ze een vraag hebben voor de klantenservice.