Facebook heeft meer dan $23 miljoen uitgegeven om de veiligheid van Mark Zuckerberg in 2020 te garanderen, zo blijkt uit een SEC-aanvraag deze week.

Negatief sentiment met betrekking tot ons bedrijf wordt vaak overgedragen aan meneer Zuckerberg

Uit een nieuwe aanvraag bij de Securities and Exchange Commission blijkt dat Facebook in 2020 meer dan $ 23 miljoen heeft uitgegeven om de veiligheid van CEO Mark Zuckerberg te garanderen. Facebook legt de veiligheid van het bedrijf uit als “geïdentificeerde specifieke bedreigingen voor meneer Zuckerberg.”

“Hij is synoniem met Facebook, en als gevolg daarvan is een negatief sentiment met betrekking tot ons bedrijf direct geassocieerd met en vaak overgedragen aan de heer Zuckerberg”, zo valt er te lezen in een proxy verklaring over de rol van de CEO van Facebook.

Uit de indiening blijkt dat de kosten voor de bescherming van Mark Zuckerberg en zijn gezin in 2020 zijn gestegen, voornamelijk als gevolg van COVID-19-gerelateerde reisprotocollen, toegenomen beveiligingsbehoeften tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 “en andere periodes met een verhoogd veiligheidsrisico”, evenals stijgende kosten voor beveiligingspersoneel.
De basisbeveiligingskosten voor Mark Zuckerberg zijn gestegen van $ 13,4 miljoen in 2019 en $ 10,4 miljoen het jaar ervoor.

De proxy-verklaring legt ook uit dat Mark Zuckerberg ook nog eens $ 10 miljoen ontving om extra beveiligingspersoneel en andere beveiligingskosten te dekken, zoals Zuckerberg zelf geschikt acht.
“De commissie voor compensatie, benoeming en bestuur is van mening dat deze kosten passend en noodzakelijk zijn in het licht van het bedreigingslandschap en het feit dat de heer Zuckerberg heeft verzocht om slechts $ 1 aan jaarsalaris te ontvangen en geen bonusbetalingen, aandelenbeloningen of andere vergoedingen”, aldus de proxy-verklaring.