Video’s zijn hot! Hoeveel video’s heb jij vandaag al bekeken? Je krijgt ze tegenwoordig toegestuurd via WhatsApp of Messenger. En met enige regelmaat wordt je getagd in een video op Facebook en Instagram. Toch? Experts voorspellen dat in 2020 85% van het wereldwijde internetverkeer bestaat uit video. Belangrijk dus om te weten wat de verschillen zijn tussen alle Social Media platformen. Elk platform heeft namelijk zijn eigen richtlijnen. Wil jij een Social Video Marketing professional worden? Lees dan onze tips! We hebben ze samen met de Audiovisuele Superheld van Filmit Videomarketing voor je opgesteld.
#1 | YouTube
Momenteel kijken er meer dan 1 miljard mensen, honderd miljoen uur naar video’s op YouTube. Het verschil tussen YouTube en de andere platformen is dat het toepassen van goede SEO-regels op YouTube zorgt voor betere zoekresultaten in Google. YouTube is immers van Google, dus waarom zullen ze elkaar niet een klein handje helpen? :) Pas dus je SEO-strategie toe bij het plaatsen van video’s op YouTube. Bedenk voordat je je video plaatst ook welke zoektermen je wilt verbinden aan je bedrijf en creëer content die deze zoektermen gebruikt in de video, titels, foto’s en beschrijvingen.
Denk ook goed na over wat voor een soort video je plaatst. Bepaalde type video’s worden namelijk enorm goed bekeken op YouTube. Video reviews, instructievideo’s en vlogs zijn het populairst. Zo kun je een serie aan video reviews of instructievideo’s plaatsen of ga je een samenwerking aan met een vlogger of influencers op YouTube. Ongeacht welk platform je kiest, is het belangrijk om op de volgende drie punten te letten bij het ontwikkelen van je video’s:
- De beste video grijpt binnen 3 seconden de aandacht van de kijker en weet ‘m te emotioneren;
- Tekst toevoegen in het scherm is cruciaal bij Social Video Marketing;
- Voeg altijd een duidelijke call-to-action toe zodat kijkers weten wat er van ze verwacht wordt na het kijken van de video.
Een goed voorbeeld van een YouTube video die gemaakt is door Filmit Videomarketing, is:
#2 | Instagram
Foto’s en video’s die je op Instagram plaatst komen in de tijdlijn van je volgers terecht. Om de aandacht van je doelgroep te grijpen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Plaats bijvoorbeeld een video waarmee je een kijkje achter de schermen geeft. Houd je aan de volgende regels en succes is gegarandeerd:
- Tijdslimiet: Op Instagram mag je video niet langer zijn dan 1 minuut. Heb je een video die langer dan 1 minuut duurt? Post dan een deel van die video als teaser en verwijs je volgers naar de link in je biografie. Volgers kunnen via de link doorklikken naar je website om de hele video te bekijken;
- Framing: Video’s kun je in een vierkant, verticaal of landschap frame laten afspelen. Wanneer je video niet vierkant is, klik dan het kleien icoontje links onderin aan. Hiermee kun je wisselen van een vierkant frame naar een full-size frame of andersom;
- Omslag: Noodzaak eerst: een goede thumbnail kan het succes van je video maken of breken. Met een goede thumbnail worden mensen direct enthousiast om je video te bekijken. Je vindt deze instellingen rechtsonder op Instagram bij het selecteren van een filter. Bij de optie ‘omslag’ kun je een still kiezen uit de video die wordt weergegeven als thumbnail;
- Geen geluid: Instagram toont de video’s automatisch zonder geluid. Zorg er dus voor dat je boodschap duidelijk is ongeacht of de kijker ervoor kiest om het geluid aan te zetten.
#3 | Instagram Stories
Instagram Stories zijn enorm succesvol. De cijfers liegen er niet om. 1 op de 5 mensen die stories bekijken sturen direct een bericht naar de persoon die de video heeft geplaatst. En 1 op de 3 stories die je bekijkt op Instagram is van een bedrijf. Creëer via Instagram Stories een betere connectie met je volgers. Geef een exclusieve kijk binnen je bedrijf, voer live gesprekken met je volgers of bied speciale deals aan. Wil jij aan de slag gaan met Instagram Stories? Onthoud dan de volgende basisregels:
- Maak het persoonlijk: Instagram Stories blijven maar 24 uur zichtbaar en volgers zien ze alleen als ze op je schermafbeelding bovenaan het scherm klikken. Gebruikers die ervoor kiezen om je story te bekijken zijn oprecht geïnteresseerd in je content. Gebruik deze kans om persoonlijkere content te plaatsen en een connectie met je volgers op te bouwen;
- Post vanuit je filmrol: maak het jezelf makkelijk door video’s te plaatsen die je al eerder hebt gemaakt. Niet elke story hoeft live te zijn;
- Houd het kort en leuk: je hebt maximaal 10 seconden om de aandacht van je kijkers te trekken. Zorg er dus voor dat ze geboeid zijn door je video. Live uitzenden via de app kan daarentegen tot maximaal 1 uur;
- Wees niet bang om meerdere stories te delen: het voordeel van een Instagram Story is dat je kijkers zich niet zullen ergeren aan je video. Ze moeten je story namelijk zelf aanklikken wanneer ze deze willen bekijken. Plaats dus gerust zoveel als je wilt; :)
- Tag andere Instagrammers: door andere gebruikers te taggen, maken je volgers kennis met hen. Word jij zelf getagd in een story? Dan kunnen volgers van die story doorklikken naar jouw account. Tag een gebruiker door rechtsboven op de smiley te klikken en vervolgens op ‘@vermelding’. Typ daarin de gebruikersnaam van de persoon die je wilt taggen. Deze verschijnt dan in beeld, waarna je de gebruiker kunt selecteren.
#4 | Facebook
Facebook heeft 2,23 miljard maandelijkse gebruikers die samen meer dan 150 miljoen uur naar video kijken per dag. Focus bij Facebook dus op het plaatsen van video’s en dan vooral video’s die het delen waard zijn. Je bereikt een groter publiek op Facebook wanneer mensen jouw content delen met hun vrienden. Met de volgende drie tips verhoog je de deelwaardigheid van je Facebook video’s:
- Vraag jezelf af: zal mijn publiek de hele video afkijken?
Facebook beloont video’s die helemaal worden afgekeken en die veel likes, reacties of deelacties opleveren. Facebook zet deze video’s op een betere plaats in de tijdlijn van gebruikers. De beste video’s trekken binnen 3 seconden de aandacht van de kijker. - Tip 2: Net als bij Instagram worden Facebook video’s afgespeeld zonder geluid. Zorg er dus voor dat je video nog steeds impact maakt zonder geluid. 85% van de gebruikers kijkt namelijk hun Facebook video’s zonder geluid.
- Tip 3: Je kunt 186% meer betrokkenheid creëren door het automatisch afspelen van video’s in de tijdlijn, in plaats dat je ze deelt met een link. Plaats de gehele video dus in je Facebook-post.
- Extra tip: Lees onze complete handleiding met gratis tips om zelf aan de slag te gaan met je video-content op Facebook.
#5 | Facebook Verhalen
Naast de Instagram Stories zijn ook de Facebook Verhalen enorm succesvol. Dagelijks worden er 150 miljoen Facebook Verhalen geplaatst. Facebook geeft voorrang aan video content. Met video’s vergroot je dus je bereik op Facebook. Let er wel op dat je deze video’s rechtstreeks upload naar Facebook en niet via Instagram of YouTube plaatst. Met het nieuwe Facebook Verhalen creëer je een betere connectie met je volgers. Je kunt een exclusieve kijk binnen je bedrijf geven of live gesprekken met je volgers starten. Net als bij Instagram kan je Facebook Verhalen ook perfect inzetten voor speciale deals. Wil jij aan de slag gaan met Facebook Verhalen? Onthoud dan de volgende basisregels:
- Maak het persoonlijk: Facebook Verhalen blijven maar 24 uur zichtbaar en je fans zien ze alleen als ze op je schermafbeelding bovenaan het scherm klikken. Gebruikers die ervoor kiezen om je verhaal te bekijken zijn oprecht geïnteresseerd in je content. Gebruik deze kans om persoonlijkere content te plaatsen en een connectie met je volgers op te bouwen;
- Focus op live video: Facebook geeft voorrang aan mensen en bedrijven die live video’s willen delen in hun Verhalen. Fans en vrienden van pagina’s krijgen een melding wanneer iemand live is. Maak daar dus gebruik van;
- Houd het kort en leuk: je hebt maximaal 20 seconden om de aandacht van je kijkers te trekken. Zorg er dus voor dat ze geboeid zijn door je video. Live uitzenden via de app kan daarentegen tot maximaal 2 uur.
#6 | LinkedIn
Video’s op LinkedIn worden steeds populairder. Je kunt je video’s ook plaatsen op je bedrijfspagina! Geïnteresseerden krijgen jouw video te zien en deze is eenvoudig te delen en te promoten. Onmisbaar voor de ondernemer dus! Daarnaast hebben we nog een aantal tips voor je:
- Plaats een native video: Een native video betekent dat je video direct op LinkedIn kunt plaatsen in plaats van een linkje naar een ander platform. Via een linkje kan uiteraard ook, maar deze worden minder vaak getoond. LinkedIn wil namelijk (net als Facebook) dat je op hun pagina blijft. Je kunt dit heel eenvoudig doen onder het vakje waar je je tekst plaatst. Waar je voorheen alleen de button had voor het toevoegen van een foto, is er nu ook een video-upload button.
- Maak de video vierkant: Dit formaat wordt goed ondersteund door LinkedIn. Veel gebruikers gebruiken de app via hun telefoon. Met een vierkante video wordt het beeld optimaal gebruikt en heb je geen last van witte en zwarte balken.
- Geef professionele tips: Deel kennis over jouw vakgebied. LinkedIn blijft een werk gerelateerd platform. Het plaatsen van kattenfilmpjes past niet echt binnen dit beeld en zorgt ervoor dat je minder professioneel overkomt. Behalve wanneer je natuurlijk met katten werkt. :) Deel jouw expertise. LinkedIn heeft een doelgroep die dit interesseert. Focus je video op het bedrijf en vertel over jouw successen.
- Laat jezelf zien: Persoonlijke profielen worden vaker bekeken dan bedrijfsprofielen. Zet daarom als bedrijf je medewerkers in. Laat hen vertellen over het bedrijf in een video of laat zien hoe ze aan het werk zijn. Wat ook goed werkt, is deze video’s delen op je bedrijfspagina en vervolgens persoonlijk delen. Dit levert extra exposure voor je bedrijf op. Let op dat je dit niet te vaak doet.
- Geen geluid: Net als video’s op Facebook en Instagram wordt een video op LinkedIn ook automatisch afgespeeld zonder geluid. Houdt er dus rekening mee dat veel kijkers een video ook zullen bekijken zonder geluid. Plaats teksten of een ondertiteling in je video om jouw boodschap te versterken.
Sociale televisie
Facebook en Instagram zijn zich er steeds meer van bewust hoe belangrijk Social Video Marketing is. Daarom zijn ze nu hard aan de weg aan het timmeren met IG TV en Facebook Videoparty. Op termijn zal dit misschien TV wel eens kunnen gaan vervangen. De grote uitdaging voor nu ligt erin dat organisaties ervoor zorgen hun boodschap zo kort mogelijk in beeld vast te leggen om kijkers te triggeren. Jongeren kijken immers maar minder dan 10 seconden naar een video. Als eenmaal de aandacht gevestigd is kan met bijvoorbeeld IG TV een langere video worden uitgezonden.
En nu, hup aan de slag met Social Video Marketing!
Wil jij meer informatie over het gebruik van Social Video Marketing? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op via sander@socialmediamannetje.nl of stefan@filmit.video.