Het kabinet-Schoof heeft recentelijk aangekondigd flink te willen bezuinigen, ook op communicatie. Volgens het hoofdlijnenakkoord verdwijnen er bijna 350 communicatiebanen, wat neerkomt op een vermindering van zo’n 35%. Dit is een grote ingreep, en het roept belangrijke vragen op: Is dit verstandig? En wat betekent dit voor de manier waarop de overheid met de samenleving communiceert?

Gedrag zegt meer dan woorden

Communicatie draait om meer dan alleen mooie woorden. Gedrag is misschien wel de krachtigste vorm van communicatie. Als wat je zegt en wat je doet niet overeenkomt, ontstaat er ruis op de lijn.

Het kabinet-Schoof heeft tot nu toe geprobeerd om te verbinden, zowel met de samenleving als binnen het kabinet zelf. Dit zie je bijvoorbeeld aan teambuildingdagen en hun wens om daadkrachtig beleid te voeren, zoals op het asieldossier. Maar er zijn ook momenten geweest die schuren. Denk aan de bezuinigingen op sport, die kwamen vlak na het grote succes van Sifan Hassan, een voormalig asielzoekster. En dan zijn er nog de botsingen tussen bewindspersonen op social media, die haaks staan op de verbindende boodschap die het kabinet uitstraalt.

Hoe kan het beter?

Mijn advies aan kabinet-Schoof is simpel: zet serieus in op verbinding. Dat betekent goed luisteren naar de zorgen van de samenleving, maar ook naar de oppositie. Echte verbinding komt tot stand wanneer je oprecht luistert en samenwerkt. En laten we eerlijk zijn, moddergooien op social media helpt daar niet bij. Respect en een beschaafde toon zouden de norm moeten zijn, zeker voor politici die het goede voorbeeld willen geven.

Bezuinigen op communicatie: een goed idee?

Een andere vraag die opkomt is of het verstandig is om te bezuinigen op communicatie. Het schrappen van 350 banen klinkt misschien als een logische besparing, maar wat gebeurt er met de overgebleven ambtenaren? Verwachten we dat zij naast hun reguliere werk ook de communicatie voor hun rekening nemen?Een andere vraag die opkomt is of het verstandig is om te bezuinigen op communicatie. Het schrappen van 350 banen klinkt misschien als een logische besparing, maar wat gebeurt er met de overgebleven ambtenaren? Verwachten we dat zij naast hun reguliere werk ook de communicatie voor hun rekening nemen?

Goede communicatie is geen luxe. Het is een basisbehoefte voor een goed functionerende overheid. Zonder heldere en effectieve communicatie verliest de overheid snel het vertrouwen van de burger. Zeker in een tijd waarin polarisatie steeds meer toeneemt, lijkt het geen goed idee om communicatie nu te verzwakken.

Goede communicatie is geen luxe. Het is een basisbehoefte voor een goed functionerende overheid. Zonder heldere en effectieve communicatie verliest de overheid snel het vertrouwen van de burger. Zeker in een tijd waarin polarisatie steeds meer toeneemt, lijkt het geen goed idee om communicatie nu te verzwakken.

Een oproep aan communicatieprofessionals

Voor de communicatieprofessionals die hun baan dreigen te verliezen, is mijn boodschap: blijf jezelf ontwikkelen. De toekomst van communicatie draait niet alleen om de juiste boodschap, maar om het bouwen van echte verbindingen. We hebben meer verbinders nodig, niet alleen bij de overheid, maar in de hele samenleving.

Wat vinden jullie, collega’s in communicatie? Moeten we ons uitspreken tegen deze bezuinigingen? Laten we samen het gesprek aangaan en zorgen dat communicatie de aandacht krijgt die het verdient binnen de overheid.