Wat is Artificial General Intelligence (AGI)?

Artificial General Intelligence (AGI) is een geavanceerd concept binnen kunstmatige intelligentie (AI) dat verwijst naar een hypothetische vorm van AI die in staat is om elke intellectuele taak uit te voeren die een mens ook kan. In tegenstelling tot narrow AI (zoals ChatGPT), dat is ontworpen voor specifieke taken (bijvoorbeeld taalmodellen, beeldherkenning of medische diagnose), is AGI:

  • Algemeen inzetbaar: Het kan kennis toepassen op meerdere domeinen zonder hertraining.
  • Zelflerend en aanpasbaar: Het kan leren van nieuwe ervaringen, contexten en doelen, vergelijkbaar met menselijke intelligentie.
  • Autonoom redeneervermogen: AGI kan zelf doelen stellen, beslissingen nemen en probleemoplossend denken toepassen, met een hoger niveau van abstractie.

Strategische en ethische context

Binnen de Nederlandse beleidskaders – zoals vastgelegd in het ELSA Labs Framework en de overheidsbrede AI-strategie 2025 – is AGI een onderwerp van zorgvuldige ethische beschouwing vanwege:

  • Uitlegbaarheid en toezicht: AGI vereist extreme transparantie om beslissingen te begrijpen en te controleren.
  • Maatschappelijke impact: AGI kan disruptieve effecten hebben op arbeid, veiligheid en democratische processen.
  • Doelbinding en legitimiteit: AGI moet te allen tijde ten dienste staan van publieke waarden en fundamentele rechten.

De EU en Nederland benadrukken daarom het belang van human-centric AI: AI die binnen het juridisch, ethisch en sociaal wenselijke kader blijft. Voor AGI betekent dit dat het (indien ooit gerealiseerd) ingebed moet worden in robuuste governance-structuren, onder toezicht van democratisch gelegitimeerde instituties.

Door |2025-05-27T00:43:20+02:0027 mei 2025||0 Reacties

Over de auteur:

Waar digitale technologie publieke waarden raakt, daar zet ik mij in. Als Senior Online Adviseur voor minister Micky Adriaansens (EZK), en eerder als online woordvoerder bij het ministerie van FinanciΓ«n, bouw ik aan digitale communicatie die werkt: voor iedereen. Mijn ervaring bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen leerde me wat het vraagt om in crisistijd niet alleen informatie, maar ook vertrouwen over te brengen. Ik geloof in communicatie die klopt: strategisch, empathisch, publiek verantwoord. Van crisisstructuur tot commentsectie. En ja: overheidsdocumenten hebben hun waarde, maar soms zegt een meme of emoji net iets sneller wat nodig is. πŸ” Op socialmediamannetje.nl onderzoek ik hoe de overheid digitaal beter kan luisteren, duiden en handelen. Samen maken we van bereik ook betekenis. πŸŽ™οΈ

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant